3.6.21

Editorial del Butlletí núm. 237 (juny 2021)

Participació veïnal en les decisions de ciutat

A partir del 2015, quan l’actual equip de govern de l’Ajuntament de Barcelona es va fer càrrec de la gestió de la nostra ciutat, les noves autoritats municipals van mostrar molt interès en la participació veïnal, i aquesta expressió, “participació veïnal” apareixia en tots els discursos oficials. Des de l’ajuntament es demanava al veïnat que s’involucrés més en la gestió de la ciutat, i això inclou, també, els pressupostos participatius que s’estan discutint ara. Sobre el paper, es tracta d’unes bones mesures que la ciutadania només podia aplaudir. Aquesta associació també s’ho va creure, i s’hi ha estat involucrant a fons. Què més podíem demanar que el fet que se’ns tingués més en compte i ens permetés participar en unes decisions municipals que afectaven tot el veïnat?

Nosaltres som a tots els àmbits municipals de participació veïnal, des dels Consells de Barri fins als Consells de Districte, passant pels diferents formats de convocatòria com les Audiències Públiques i altres actes als quals se’ns convida. Amb això volem dir que la nostra valoració sobre la participació veïnal en el funcionament d’aquests actes està basada en la pròpia experiència. No ens han explicat com funcionen, ja que els hem viscut directament. I, a parer nostre, el resultat és manifestament millorable. No busquem excuses en la situació derivada de la pandèmia i l’obligació de fer aquests actes en format telemàtic, ja que tècnicament el seu funcionament també deixa molt a desitjar, com s’ha posat en evidència sempre que hi ha hagut l’oportunitat de fer-ho.

En un altre lloc d’aquest butlletí figuren les nostres propostes per ser incloses en els pressupostos participatius, tant les que directament ha promogut aquesta associació com les que han promogut altres grups i a les quals, vist el seu interès, nosaltres ens hi hem afegit. S’ha superat la primera fase del procés, però el procediment és tan tècnicament feixuc que tenim els nostres dubtes d’arribar amb èxit al final del recorregut. Hi ha també un altre inconvenient: l’ajuntament gestiona per districtes, i nosaltres només som una petita part d’un districte. A l’hora de recollir vots això és un inconvenient afegit que dificulta l’assoliment dels objectius d’un barri poc nombrós com el de Sarrià.

Han passat ja sis anys des del canvi polític que es va produir a l’ajuntament l’any 2015, i es poden començar a treure conclusions. Una persona que s’ho miri des de fora pot tenir la sensació que, en aquest assumpte de la participació ciutadana, l’ajuntament té un potent discurs teòric que busca l’aplaudiment general, però l’experiència ens diu que demostra tenir un interès molt limitat per posar-lo en pràctica. I això no és una crítica a la bona voluntat repetidament demostrada pel funcionariat del nostre districte, sinó a la classe política de qui aquest col·lectiu rep les ordres. Queden dos anys pel final del mandat municipal, i amb voluntat política aquest és un temps suficient per millorar aquesta manera tan burocràtica i poc efectiva de gestionar la participació veïnal en el nostre districte. Tothom en sortiria beneficiat.

Es preveu que la votació dels projectes de Pressupostos participatius tingui lloc del 10 al 20 de juny de 2021 al portal “decidim.barcelona”. És per això que des d’aquesta editorial us demanem una gran mobilització sarrianenca per tal que les iniciatives del barri surtin guanyadores. Moltes gràcies.

La Junta Directiva
 
(Per llegir el butlletí sencer cliqueu aquí)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada