divendres, 15 de març del 2019

Editorial del Butlletí núm. 231 (marc 2019)

Un balanç

Aquest és l’últim butlletí abans de les eleccions municipals del 26 de maig, i arribats a aquest punt creiem convenient fer un balanç del mandat municipal que ara s’acaba. Democràticament és molt sa que els governants, quan acaben el seu mandat, siguin coneixedors de l’opinió de la ciutadania sobre la seva tasca, i l’Associació de Veïns de Sarrià és part activa de la ciutadania sarrianenca. Prescindirem de valorar el conjunt del districte i centrarem aquest comentari en l’àmbit geogràfic del barri de Sarrià al qual està vinculada la nostra entitat.

Durant aquest mandat hem tingut tres regidors executius en menys de quatre anys, i no cal fer un gran esforç per imaginar-se la dificultat que aquesta mobilitat de càrrecs comporta. També s’han produït canvis en la composició de l’equip de govern del districte. Així, dels dos consellers que corresponen a Barcelona en Comú, només un s’ha mantingut en el càrrec durant tot el mandat, mentre que la cadira del costat ha estat ocupada per diverses persones les quals, per més bona voluntat que hi hagin posat, no han pogut fer gran cosa. Per completar el quadre peculiar del nostre districte, al llarg de la legislatura també s’han produït alguns canvis entre els assessors de l’equip de govern. En definitiva, tanta mobilitat de càrrecs no pot ser bona, i certament no ho ha estat.

El gran projecte de Sarrià segueix sent l’assignatura pendent del nostre barri, la biblioteca pública. No és una reivindicació més del barri, és “la” reivindicació. De les retallades d’inversió l’equip de govern en diu, ara, reprogramacions i, dissortadament, la biblioteca ha passat a formar part de les reprogramacions de les inversions. Insistim, des de fa dècades el gran projecte pendent de Sarrià és la construcció d’una biblioteca pública, ja que des de fa molts anys el nostre barri no en té cap. Quan mostrem aquesta mancança cultural als visitants que vénen de fora, i els expliquem que el nostre barri es troba entre els que tenen més centres educatius d’Europa, se’n fan creus que encara no tinguem una biblioteca pública.

Som, però, conscients que aquesta crítica no la podem centrar només en el govern de Barcelona en Comú que ara acaba el seu mandat, ja que la responsabilitat és compartida pels governs anteriors, de diferents colors polítics. Però Barcelona en Comú portava en el seu programa electoral de l’any 2015 el compromís d’“Executar les obres de la biblioteca municipal de Sarrià”, i molta gent de Sarrià s’ho va creure. Aquest compromís, però, no s’ha complert, i s’ha generat una gran frustració al barri. I com que ja ho hem fet en articles anteriors, no detallarem ara les diverses promeses de l’equip de govern sobre la data de començament de les obres de la biblioteca, i els repetits incompliments dels compromisos municipals.

Sobre la política comunicativa del districte reconeixem que s’ha informat la ciutadania amb nombroses reunions i trobades, tot i que de vegades la comunicació dels actes s’ha fet amb molt poca antelació. Ha estat un govern aparentment obert però considerant la seva debilitat numèrica (dos consellers de dinou) sovint no ha sigut capaç de respondre a la ciutadania amb la celeritat requerida, ni d'arribar a pactes amb l'oposició en temes importants pel barri com podria ser l'aprovació del PAD. Constatem que l’únic pacte que el govern ha aconseguit amb l’oposició és una declaració d’intencions per treure la Guàrdia Urbana de can Ponsic, sense concreció en el calendari.

S’ha implantat amb èxit el sistema de recollida de residus Porta a Porta, que ja fa tretze mesos que funciona. Com tota obra humana mostra aspectes a millorar, però en conjunt n’estem força satisfets, i ens plau especialment, ja que aquest sistema es va posar en marxa a iniciativa de l’Associació de Veïns de Sarrià. Destacarem, també, que fa pocs dies ha entrat en funcionament el Punt Verd fix del carrer Cardenal Sentmenat, una instal·lació que confiem donarà un bon servei al barri, i que també s’ha fet realitat a iniciativa nostra. Cal destacar també que, després de molts anys d’insistir-hi, s’està remodelant la part alta del carrer Major de Sarrià, i per la Festa Major potser ja podrem gaudir de l’obra acabada.

En polítiques socials s’ha implantat a Sarrià el programa Radars que ja funcionava en altres barris, i s’ha donat suport al programa de Sarrià-Sant Gervasi Refugi. Però, per altra banda, el nostre és l’únic districte de la ciutat on no s’ha fet cap promoció d’habitatge de protecció oficial. No podem oblidar tampoc l’abandonament i desídia absoluta de les polítiques juvenils, sense casal de joves ni mesures de suport de cap mena. La gestió municipal de les casetes d’Hort de la Vila, abans i després de l’incendi provocat que van patir, n’és un bon exemple.

Dit tot això i lamentant-ho molt, seríem poc honestos amb nosaltres mateixos i amb el veïnat de Sarrià si qualifiquéssim de satisfactori el balanç global del mandat.

La Junta Directiva

(Per llegir el butlletí sencer cliqueu aquí)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada