dimecres, 21 de desembre del 2022

Editorial del Butlletí núm. 242 (desembre 2022)

L'Ajuntament de Barcelona i les entitats


Constatem un divorci creixent entre la societat civil barcelonina —les entitats privades— i els dirigents polítics de l'Ajuntament de Barcelona. Aquesta és la sensació que tenim com a ciutadans que, de forma voluntària i mitjançant les entitats privades, volem organitzar i organitzem activitats de tota mena pel veïnat. Les entitats treballem sempre de manera altruista, i en el cas de la nostra entitat actuem així des dels anys foscos del franquisme. Dit d'una altra manera, des de l'ajuntament se'ns tracta tot sovint de manera clarament injusta, i lamentem constatar que la nostra activitat veïnal rep un tracte que no ens mereixem.

A Sarrià tenim un problema que en aquests últims anys s'ha anat agreujant fins a uns extrems insostenibles, però com que no només ens afecta a nosaltres sinó també als altres districtes i barris de la ciutat, aquest comentari no l'adrecem només al regidor i consellers de l'equip de govern del nostre districte, que com a entitat sarrianenca que som seria el que tocaria, sinó que considerem que és vàlid per al conjunt de les autoritats municipals de Barcelona. Així, i per fer més pressió als despatxos de Sant Jaume, pensem que, si haguéssim disposat de més temps, hauria estat possible consensuar un editorial conjunt amb totes les associacions veïnals de Barcelona. El tema ens afecta a tots.

No neguem que la qüestió que ens ocupa, i ens preocupa, sempre ha existit i ha estat heretada dels seus predecessors per l'actual ajuntament. Però en els últims set anys, no només no hi ha hagut interès a posar-hi remei sinó que la situació s'ha agreujat, i estem arribant a uns nivells insostenibles. Des d'aquesta perspectiva i amb els anys transcorreguts des del 2015, creiem que la responsabilitat és de l'equip de govern que ocupa els despatxos de la plaça de Sant Jaume.

Per part de les autoritats polítiques, no s'hi val a intentar traspassar la seva responsabilitat als funcionaris, com fan tot sovint els nostres dirigents; aquesta és una sortida fàcil, però tothom que conegui mínimament el tema sap que no reflecteix la realitat. Insistim, la responsabilitat de resoldre-ho pertany exclusivament als polítics, els quals haurien de ser capaços d'imposar-se als funcionaris i donar les ordres pertinents per posar fi a aquesta situació.

No es tracta només de les dificultats creixents que tenim per accedir a les minses subvencions municipals que ens permeten desenvolupar les nostres activitats ciutadanes, i actualitzar-les regularment, que també, sinó a tota la burocràcia que no para de créixer per tirar endavant qualsevol permís municipal.

De vegades tenim la sensació que fem nosa a l'ajuntament, i si regidors i consellers s'ho miressin des de la nostra perspectiva, segurament ens donarien la raó. Però això les autoritats no gosen dir-ho en veu alta, ja que els polítics són els primers a venir a fer-se la foto sempre que les entitats fem coses per a la ciutadania.

A veure, si les entitats fem nosa a l'ajuntament, per què no se'ns diu obertament, i llavors nosaltres ja decidiríem què fem en el futur, sense excloure discontinuar la nostra tasca voluntària en favor de la gent del barri? Sigui com sigui, no estem disposats a continuar patint injustament aquesta dinàmica perversa.

Ho repetim perquè quedi ben clar, els funcionaris que ens posen cada dia més traves burocràtiques —allò del "torni vostè demà", o porti aquest paper, o justifiqui millor aquesta despesa, etc.— no són els principals responsables d'aquesta situació. Ho són les autoritats polítiques que ho permeten i miren cap a una altra banda, i es limiten a donar copets a l'esquena dels perjudicats.

Amb voluntat política per part de les autoritats, una voluntat actualment inexistent, ens queixem d'un problema que es podria resoldre abans d'acabar aquest mandat. Doncs apa, autoritats, ara que s'acosten les festes de Nadal, per què no poseu fil a l'agulla d'una vegada i ho resoleu?

La Junta directiva


(Per llegir el butlletí sencer cliqueu aquí)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada