4.11.16

Avui fa 95 anys. Res a celebrar

Foto: BTV

Sarrià va ser l'últim municipi annexionat a Barcelona. El dia 4 de novembre de 1921, avui fa 95 anys, el govern espanyol signà el Reial Decret d’Annexió de Sarrià a Barcelona. El 27 de març de 1922 es va celebrar l’últim ple de l’Ajuntament de Sarrià i, finalment, l’1 d’abril es va fer efectiu el traspàs de poders entre els ajuntaments de Sarrià i Barcelona.

Una annexió que es va tirar endavant en contra de la voluntat majoritària del consistori de Sarrià, i en contra de la majoria d’uns veïns que van sortir massivament al carrer per deixar constància de la seva oposició. Però tot i que aquella protesta popular no va tenir efectes pràctics, volem aprofitar l’aniversari com a reconeixement simbòlic de la voluntat popular dels sarrianencs de l’època.

No cal dir que a Sarrià no s’acostuma a celebrar aquell lamentable episodi d’abús de poder en forma d’annexió del nostre poble a Barcelona, decidit de forma unilateral i antidemocràtica, i amb el suport del govern espanyol de l’època. Però que no ho celebrem no vol pas dir que no s’hagi de commemorar.

Aprofitem aquest aniversari per no oblidar i continuar reivindicant el retorn del Monestir de Pedralbes a Sarrià. Una pèrdua simplement administrativa —perquè, diguin el que diguin els polítics, Pedralbes segueix pertanyent a Sarrià— que va tenir lloc als anys vuitanta del segle passat mitjançant un decret d’alcaldia que, sent generosos, podríem qualificar de poc rumiat.

En el transcurs de les tres dècades transcorregudes des de la deslocalització del Monestir de Pedralbes, diversos alcaldes de Barcelona i regidors del nostre districte han fet promeses i compromisos electorals, que no s’han complert mai, per solucionar un conflicte que, per part de Sarrià, no es donarà per tancat fins que es rectifiqui aquella decisió tan lamentable.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada